Pasi-panssariajoneuvon valmistus siirtyi Sisulta Patrialle vuonna 1997

Patria tunnetaan maailmalla parhaiten panssariajoneuvoistaan, jotka toimivat sekä miehistönkuljetusajoneuvoina, ambulansseina, johtoajoneuvoina että alustoina erilaisille asejärjestelmille konekivääreistä ilmatorjuntaohjuksiin. Patria Land on keskittynyt kumipyörillä kulkeviin panssariajoneuvoihin. Telaketjuilla kulkevat panssariajoneuvot ovat jääneet Patrian ja ruotsalaisen Hägglunds Vehicles Ab:n välisessä työnjaossa jälkimmäisen vastuulle.

Sisu Defencen yhdistyessä Patriaan vuonna 1997 siirtyi Patrialle legendaarisen ja erityisesti rauhanturvatehtävissä tunnetuksi tulleen Pasi-panssariajoneuvon valmistus. Patria XA-200 -sarja edustaa Pasin kolmatta sukupolvea, jossa on aiempaa parempi panssarointi ja tehokkaampi moottori. Malli XA-203 on miehistönkuljetusajoneuvo ja XA-202 korkeammalla takatilalla varustettu malli, josta on varusteltu esimerkiksi ambulanssi- ja panssarintorjuntaohjusversiot sekä viestijärjestelmillä ja teleskooppimastolla varustettu johto- ja viestiajoneuvo.

Vuodesta 2004 Patria on valmistanut Pasin seuraajaksi kehitettyä kahdeksanpyöräistä AMV-vaunua, jonka nimi tulee sanoista Armored Modular Vehicle eli suomeksi panssaroitu modulaarinen ajoneuvo. Mallimerkintänä sillä on XA-360. Valmistusmäärä on tähän mennessä noin 1600 ajoneuvoa. Vuonna 2018 Patria julkisti uuden kuusipyöräisen panssariajoneuvon, jonka mallinimi on 6x6. Se muistuttaa Pasia, mutta on kokonaan uutta suunnittelua. Sekä AMV että 6x6 on suunniteltu nopeaan ja liikkuvaan sodankäyntiin sekä suojaamaan miehistöä luodeilta, sirpaleilta, miinoilta, tienvarsipommeilta ja kemiallisilta aseilta. Molemmissa on paikat johtajalle, ajajalle ja ampujalle sekä miehistönkuljetusversioissa miinaräjähdyksiltä ja muilta tärähdyksiltä suojaavat istuimet kymmenelle matkustajalle.

Modulaarisesta panssariajoneuvosta saa erilaisia versioita monenlaisiin tarpeisiin

AMV on saatavilla perusmallina, korkeakattoisena mallina sekä raskasasealustalla varustettuna. Tavallisesta 2,4 metriä korkeasta, 7,9 metriä pitkästä ja 2,8 metriä leveästä perusmallista on useita erilaisia versioita: miehistönkuljetusajoneuvo, konekivääreillä tai tykeillä aseistettava jalkaväen taisteluajoneuvo, ambulanssi, tiedusteluajoneuvo, panssarintorjuntaohjusajoneuvo, korjaus- ja evakuointiajoneuvo ja kaliiberiltaan 120-millisellä Patria Nemo -kranaatinheittimellä varustettu malli. Perusmallia 34 cm korkeampi korkeakattoinen malli on saatavana esimerkiksi komentoajoneuvoksi, ambulanssiksi tai korjausajoneuvoksi varusteltuna. Raskasasealusta näyttää perusmallilta, mutta on suunniteltu raskaampia asejärjestelmiä varten, kuten kaksiputkiselle AMOS-kranaatinheitinjärjestelmälle tai 105 tai 120 millimetrin kanuunalle. Kaikista malleista on saatavana myös 40 cm pidempi versio.

AMV:n modulaarinen panssarointi on suunniteltu suojaamaan miehistöä kiväärikaliiberisilta luodeilta ja sirpaleilta joka suunnasta sekä 30-millisiltä luodeilta edestä. Korin miinasuojaus kestää 10 kg trotyyliä sisältävät miinat, kuten useimmat telamiinat. Yksi suojaava tekijä on nopeus: kun vaunu kulkee maastossa ketterästi ja huippunopeus maantiellä on yli 100 km/h, siihen on vaikea osua millään sellaisella aseella, joka ei hakeudu maaliin omatoimisesti. Infrapunaohjusten välttämiseksi AMV:n lämpöjälki on minimoitu.